Category : Healing Sessions

Šeflera: zeleni izvor sreće sa australijskim korenima

“Posmatrajte me pažljivo, reče. – Ja ću da razgovaram sa svojim malim prijateljem. Klekao je ispred male biljke i nekoliko minuta je, razgovarajući sa njom i smejući se, pomerao i grčio telo. Pomislih da je Don Huan sišao s uma.”

 

Šeflera ili kišobran drvo je u Kini jedna od najčešće korišćenih biljaka u Feng Shui-u, koja je poznata i kao šeflera patuljasta-rekonekcija.rsakupunktura za vaš dom. Samim pogledom na nju videćete da prstoliki listovi šire pozitivnu energiju, a po njihovom verovanju, ova biljka privlači bogatstvo za ukućane. Način na koji se listovi lagano spuštaju sa stabljike podseća na kišobran, što joj daje zaštitnički efekat. Prelepog zelenog izgleda, ulepšavaće vaš dom a ukućane učiniti srećnim i punim energije.

*  *  *

Šeflera pripada rodu zimzelenog drveća a potiče iz Australije i Novog Zelanda. U toplim predelima ona živi napolju i ima prostora da se raskošno razvija, a u našem umerenom podneblju ona se gaji kao najčešća sobna biljka i u zavisnosti od uslova koje joj pružite može da izgleda podjednako veliko i moćno.

Iako Šeflera nema visoke zahteve kad je nega u pitanju, veoma je važno da prema njoj budete umereni i pažljivi. sobne biljke-rekonekcija.rsTraži relativno toplu poziciju između 13 i 20 stepeni ali pazite da nije blizu grejnih tela. Zimi je umereno zalivajte i često joj prskalicom orošavajte listove. Ona voli svetla mesta, ali bez direktnog sunčevog zračenja. Kada zalivate kišobran drvo, sačekajte da se zemlja u saksiji osuši, pa je onda natopite vodom ali je nemojte preplaviti ili ostavljati dugo sa vodom u tacni jer će joj brzo istruliti koren i propašće. Žuto lišće koje opada sa biljke je siguran znak da je previše zalivate.

Dodatna nega Šeflere uključuje orezivanje po potrebi  i minimalno đubrenje. Povremeno orezivanje je potrebno pogotovo ako se biljka nalazi na mestu na kom ne dobija dovoljno svetlosti. Šeflera se orezuje vrlo jednostavno: samo odsecite delove koji izgledaju kao da su prerasli i oblikujte biljku po želji. Kišobran drvo će se brzo oporaviti od orezivanja, i čak, može izgledati još bujnije.

Orezani delovi biljke postaju najboji pelceri koji će vam dati savršeni klon vaše Šeflere, bez rizika od mutacije, koja je moguća kada je sadite iz semena. šeflera pelcer-rekonekcija.rsReznice stavite u teglu sa vodom i ostavite ih na svetlom mestu dok ne puste korenčiće dugačke makar po nekoliko centimetara posle čega je mlada biljka spremna za novi život u saksiji. Ako razmnožavate Šefleru reznicama imaćete pravu kolekciju zdravih biljaka, koje će kroz mesec-dva izrasti u lepe sobne biljke.

Đubrenje možete da obavite na nekoliko jednostavnih načina. Povremenom zamenom starog, gornjeg sloja zemlje, svežom zemljom za sobne biljke; prolećnim presađivanjem svake druge godine u malo veću saksiju sa novom zemljom i/ili sa tečnim đubrivom za zelene biljke blago rastvorenim u vodi za zalivanje, nekoliko puta godišnje (mada joj ovo poslednje nije neophodno ukoliko se redovno obnavlja zemlja).

Čak iako nemate mnogo slobodnog vremena, ipak, povremeno vašu Šefleru obradujte brisanjem prašine sa njenih čvrstih, ovalnih listova kako bi oni ponovo zablistali svojim nestvarnim voskiranim sjajem…

“Svet oko nas je tajna, reče. – A ljudi nisu nimalo bolji od bilo čega drugog. Ako je mala biljka darežljiva prema nama, moramo da joj se zahvalimo, inače nam možda neće dozvoliti da odemo. – Kada je to izgovorio, pogledao me je tako da me je spopala jeza. Žurno sam se nagao iznad biljke i glasno rekao: – Hvala!” (Karlos Kastaneda “Učenja Don Huana”)

Kao što već svi znamo, našem svetu biljke omogućavaju da diše jer ono što biljka izdahne čovek i životinja udahnu a ono što čovek izdahne – biljka zna da preradi i za sebe da iskoristi.

šeflera extra-rekonekcija.rsOsim prelepog izgleda, dugo se već govori i o drugima kvalitetima ove biljke a to je pre svega i činjenica da ona apsorbuje mnoge štetne materije iz vazduha i na taj način ga čisti, pa sa Šeflerom možete da uživate u ekološki čistoj prostoriji bez trunke otrovnog benzena, formaldehida i toluena.

Takođe, govori se i o njenoj sposobnosti da prepozna naše emocije i da reaguje u skladu sa njima. Naprimer, ako širite pozitivnu energiju, pazite i volite svoju biljku ona to „osluškuje“ i vraća vam na taj način što postaje raskošna i dobro uspeva. Ako ste tužni i neraspoloženi, pod stresom, to se na biljku oslikava i ona počinje da „tavori“. Svako od vas može sam da zaključi da li je ovo istina…

Napomena: Šeflera je blago otrovna ako se proguta, a njeno lišće i biljni sok mogu izazvati manje iritacije na koži. Toksičnost biljke je mala, a iritacija retko kada traje duže od nekoliko minuta, međutim, ipak dobro razmislite o njenom uzgajanju ako imate malu decu ili nestašne kućne ljubimce kojima bi ona bila na dohvat ruke.

seflera mala-rekonekcija.rsUkoliko osećate da ste se već zaljubili u Šefleru i poželeli ste da je imate u svom životnom prostoru, rado ću vam pokloniti jednu mladu biljku u saksiji ako je tada imam na raspolaganju. Običnio ih bude nekoliko u proleće posle zimskog orezivanja. Jedini uslov je da je lično od mene preuzmete, pazite je i volite 🙂

Slobodno mi pišite ili pozovite: Miodrag Todorović

RH – Promena koja se vidi

Rekonektivno isceljivanje – Promena koja se odmah vidi 🙂

@