Category : Healing Sessions

„Kada više ne možemo da promenimo situaciju, izazvani smo da promenimo sebe“.

Životni put i rad austrijskog psihijatra Viktora Frankla obeležen ličnim iskustvom patnje, preživljavanjem strahota Drugog svetskog rata u nacističkim konc-logorima. Nakon oslobođenja i povratka u Beč našao se pred potpunim ništavilom. Umesto očaja, probudila se u njemu silna volja za životom, neodoljiva potreba da patnje koje je doživeo, pretvori u iskustvo smisla.

Lekcije života koje je Viktor Frankl naučio na teži način zvuče jednostavno i u tome je njihova lepota.

On čvrsto veruje da se ljudski duh može podići iznad okolnosti koje je nemoguće i zamisliti.

~

„Ne čine životne okolnosti život nepodnošljivim – već nedostatak smisla i svrhe“.

Na pitanje, šta je smisao života, Frankl odgovara:

„Životni smisao se razlikuje od čoveka do čoveka, iz dana u dan, iz sata u sat. Zato i nije tako važan opšti smisao života, koliko specifičan smisao života u datom trenutku. Postaviti tako uopšteno pitanje bilo bi kao da pitamo šahovskog majstora koji je šahovski potez najbolji na svetu. Jednostavno, nema najboljeg, ili čak dobrog, poteza koji ne bi zavisio od situacije u igri i od osobina protivnika”.

* * *

Pronalaženje sreće počinje odustajanjem od potrage za srećom

“Možda ne možemo da biramo okolnosti, ali možemo da biramo svoj stav prema njima.”

Frankl kaže da, kada je sve drugo oduzeto, čovek i dalje ima svoju poslednju slobodu, a to je sloboda da ‘bira svoj stav u bilo kakvom sklopu okolnosti’. Mi donosimo odluku da nastavimo dalje, da nastavimo da se budimo i živimo svoj život svaki dan, zato što verujemo da postoji neka viša svrha – da naša patnja nije uzaludna.

 „Na neki način, patnja prestaje da bude patnja u trenutku kada dobije smisao, kao što je smisao žrtvovanja“.

Ljubav je čuvar smisla

Smisao može doći iz različitih izvora, ali ni jedan nije snažniji od ljubavi. Frankl piše da je u rovovima Aušvica doživeo istinu starog klišea da ‘sve što ti je potrebno je ljubav‘. Misli o voljenima, Frankl piše, pružaju čoveku osećaj blagostanja makar na trenutak, čak i kada mu ništa više nije ostalo.

„Po prvi put u životu sam osetio istinitost onoga što su toliki mislioci izrekli kao poslednju mudrost svog života i što su toliki pesnici opevali: da je ljubav poslednje i najviše do čega se ljudska egzistencija može vinuti“.

Život zahteva smisao za humor

Frankl veruje da birajući smeh i smisao za humor, više nego bilo šta drugo nam može pomoći da se ‘izdignemo iznad svake situacije’. On objašnjava da su zatvorenici pronalazili male momente slobodnog vremena tokom kojih bi pričali viceve i smejali se.

„Pokušaj humora i posmatranja svega u humorističkom svetlu stvara veštinu koja se zove umetnost življenja“.

Uspeh i sreća nisu kraj i nemaju kraj

Frankl je žalio činjenicu da savremeno društvo sebe opisuje kroz dostignuća, što umanjuje vrednost onih koji nisu nužno toliko uspešni i srećni kao drugi. Njegov savet za srećan (i uspešan) život, jeste da se ne juri za uspehom, već umesto toga treba posvetiti sebe nečemu većem od nas samih, i pustiti uspeh da nas prati kao neizbežan nusprodukt tog zalaganja.

„Ne ciljajte ka uspehu. Što više ciljate i od njega pravite metu, više ćete ga mašiti. Jer uspeh, kao i sreća, se ne mogu pronaći, oni moraju nastati, a oni nastaju samo kao posledica lične posvećenosti razlogu većem od samog čoveka ili kao nusprodukt nečije potpune predaje drugoj osobi. Sreća mora da se desi, a isto važi i za uspeh, morate da dozvolite da vam se dese tako što nećete misliti o njima“.

~ ~ ~

Dosadašnja iskustva naših klijenata pokazuju da im je Lična Rekonekcija (raz)otkrila spoznaju o sopstvenoj životnoj svrsi i ubrzala put ka njenoj realizaciji. Više o tome pročitajte ovde.

RH – Promena koja se vidi

Rekonektivno isceljivanje – Promena koja se odmah vidi 🙂

@